Value Beleggen in het kort

 

De begrippen 'Value' en 'Beleggen' kwamen voor het eerst samen in de collegezalen van Ben Graham en David Dodd, twee docenten aan de Columbia Business School in New York City. Om hun iden over beleggen en speculeren te illustreren werd het concept 'Value Investing' in 1928 geintroduceerd. Beide heren waren vrij conservatief ingesteld en van mening dat men enkel veilig en rendabel kon investeren door te beleggen in bedrijven met een tastbare waarde en een sterke onderwaardering op de beurs. Het stond voor beide professoren vast dat dergelijke bedrijven vroeg of laat op hun werkelijke waarde zouden worden ingeschat en verhandeld, waardoor de bedrijven ook minder gevoelig waren voor fluctuaties op de financiële markten. In theorie was dit natuurlijk prima advies, maar in de praktijk bleek een 'onderwaardering' niet zo gemakkelijk te herkennen. Een relatief lage beursnotering kan tenslotte vele oorzaken hebben en er is een hoop inzicht, ervaring en 'know how' vereist om de ware toedracht van een onderwaardering te achterhalen. De 'lessen' van Graham en Dodd vormen nog steeds de basis van het huidige value beleggen, maar vele value beleggers hebben er in de afgelopen decennia een eigen draai aan gegeven.

Eén van de bekendste value beleggers van deze tijd is ongetwijfeld Warren Buffett, die met een geheel eigen visie op value beleggen een vermogen van USD 53 miljard! heeft vergaard. De heer Buffett heeft zich vanaf het begin voorgenomen alleen te beleggen in bedrijven die hij met een gerust hart zelf zou kopen als de mogelijkheid zich zou voordoen. Dus naast een relatief lage notering op de beurs moest het bedrijf intrinsiek gezond zijn, met betrouwbaar management en een productaanbod dat onlosmakelijk verbonden was met het dagelijks leven; een bedrijf met een tastbare waarde. Dit zijn veelal bedrijven die moeilijk vervangbare, specialistische producten en expertise leveren, met een gegerandeerde productafname. Brandstoftoevoegingen, waterzuiveringsinstallaties, auto-banden, data-transportkabels en zwaar materieel voor de mijnbouw- en olieindustrie, zijn enkele voorbeelden van producten waar onze samenleving niet meer buiten kan. Mits gekoppeld aan een beursnotering die ver onder de werkelijke waarde ligt noemt men zulke bedrijven, value bedrijven. En het beleggen in value bedrijven noemt men value beleggen.

Succesvol value beleggen valt of staat bij de vaardigheid de werkelijke waarde van een bedrijf te herkennen en de lage beursnotering te kunnen verklaren. Dit vereist uiteraard enige ervaring, inzicht en ‘feeling’. Maar als de richtlijnen en parameters eenmaal zijn vastgesteld valt er met value beleggen veel geld te verdienen, met name in onzekere tijden als de huidige kredietcrisis.

 

De Value Stars Newsletter en het Value Stars Special Report zijn twee financiële publicaties waarin uitsluitend value bedrijven worden beschreven die voldoen aan de richtlijnen van value beleggers als Warren Buffett. De beschreven bedrijven hebben allen een minimale rendementverwachting van 40%-50% binnen 12 - 18 maanden na publicatie, en staan genoteerd aan grote internationale effectenbeurzen. Omdat niet iedere particuliere value belegger over de kennis beschikt om value bedrijven te herkennen, zijn de Value Stars publicaties een belangrijke hulp bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille.

Helaas zal de wereldeconomie altijd onvoorspelbaar blijven en kunnen óók gezonde value bedrijven van de ene op de andere dag failliet gaan; aan iedere vorm van beleggen zijn tenslotte risico's verbonden en in het verleden behaalde resultaten bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Maar met gedegen research en beproefde richtlijnen ( de USD 53 miljard van Buffett zijn geen toeval ) kan men een beleggingsportefeuille samenstellen die de risico's beperkt. 

  

Voer uw naam en email adres in voor een gratis download van het Gold Stars Special Report: "Goud Bubble"?